Biti u izolaciji ne znači biti zatočen

Imamo dva izbora: da na izolaciju gledamo kao zatočenost ili kao na priliku, piše autorica (EPA)

Prethodne dvije sedmice od kako raste broj potvrđenih slučajeva COVID19 virusa u cijelom regionu krizni štabovi iz dana u dan donose sve restriktivnije mjere ograničavanja slobode kretanja u svrhu prevencije širenja ovog virusa.

Kako dani prolaze u razgovorima s prijateljima i poznanicima primjećujem sve više onih kod kojih se povećala anksioznost. Potpuno očekivano, jer smo po naredbama i preporukama nadležnih organa najviše vremena provodimo u svojim domovima, usmjereni na konstantno konzumiranje medijskih sadržaja u kojima se iz sata u sat izvještava o stanju vezanom za korona virus.

Izolacija je dobra prilika

Ipak, izolaciju možemo gledati i kao jedinstvenu priliku za sve nas da steknemo neke nove vještine i znanja. Obzirom da u najvećoj mjeri koristimo internet, on nam predstavlja odličan resurs za pronalaženje raznih besplatnih kurseva od učenja stranih jezika do toga da učimo kako svirati, kuhati, pjevati i td. Imamo dva izbora, da na izolaciju gledamo kao zatočenost ili kao na priliku da konačno posvetimo vrijeme svim onim aktivnostima za koje smo uvijek govorili da za njih nemamo vremena.

Idealno je vrijeme da se sa članovima svojih porodica vratimo u dane djetinjstva, počnemo igrati društvene igre koje smo zapostavili ili zaboravili. Volonteri i volonterke Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra pokrenuli su odličnu kampanju na društvenim mrežama u okviru koje pozivaju mlade ali i one starije da pokazu svoju društvenu odgovornost igrajući društvene igre u sigurnosti svojih domova, koje ‘garantovano donose smijeh, radost i zabavu’. Navedeni su prijedlozi različitih igara te će narednih dana biti objavljeni i detaljni opisi mnogih igara koji se mogu igrati samo uz pomoć papira i olovke ili nam čak ni to nije potrebno već samo partneri u igri, veseo duh i dobra volja. Sa svojim sam ukućanima već nekoliko puta igrala neke od ovih igara, bilo je više nego zabavno.

Ako imate neke prijatelje ili poznanike za koje znate da se nalaze u samoizolaciji ovo je idealna prilika da im olakšate ovaj period i učinite veselijim. Mnogo je igara koje s njima možete igrati virtuelno ili čak preko video poziva, igrajte ‘gradova i sela’, popijte s njima kafu, pružite im podršku, to će im sigurno mnogo značiti.

Zasadite baštu

Oni koji žive u prigradskim naseljima imaju prednost jer mogu izaći u svoja dvorišta, sto izolaciju za njih čini mnogo lakšom posebno jer nam stiže proljeće. Ako neko ima bar malo slobodnog zemljišta može ga koristiti za sijanje i sađenje povrća, začinskog i ljekovitog bilja. Ova aktivnost je zasigurno korisna kao za naše fizičko ali i za mentalno zdravlje, u konačnici imaćemo i korist od plodova našeg rada.

Posljednjih nekoliko godina primijetila sam praksu i kod ljudi koji žive u stanu a ima balkon, pored cvijeća u saksije zasađuju neko od sezonskog voća i povrća. Zašto ne iskoristiti svoje vrijeme i za to? Nema mnogo razlike u održavanju u odnosu na cvijeće a ipak korist je očigledna.

Za one koji su željni učenja mnoge međunarodne obrazovne institucije otključale su svoja baze podataka i učinile ih dostupnim svima. Taj primjer slijedile su i platforme koje funkcionišu na principu e-biblioteka čije se korištenje do sada plaćalo, sve u svrhu podrške #stayhome (#ostanikuci) kampanji.

Učite jezike

Tako je Cambridge University Press učinio dostupnim preko 700 udžbenika koji se mogu pronaći na ovom linku. JSTORE digitalna biblioteka časopisa eknjiga, također je učinila dostupnim vise od 6.000 knjiga i više od 150 časopisa koji se mogu pronaći na ovom linku. Javna biblioteka New York-a također je učinila dostupnim vise od 300.000 naslova koji se mogu posuđivati preko njihove aplikacije SimplyE dostupne na ovom linku. Možemo skinuti prašinu sa svih onih knjiga koje godinama unazad kupujemo, skupljamo a nismo stigli da ih pročitamo, sada i za to imamo vremena.

Na MOOC (Massive Open Online Courses) platformi ostupno je vise od 600 online kurseva s više od 190 najprestižnijih međunarodnih univerziteta. Kursevi su iz različitih oblasti od društvenih nauka do matematike, programiranja, medicine, inženjerstva, umjetnosti, dizajna itd. Sličan koncept dostupan je i na srodnoj Class Central platformi gdje je moguće pohađati besplatne kurseve, kreirane od strane osam prestižnih Ivy League univerziteta. Za one koji žele učiti jezike na istoj platformi dostupni su besplatni kursevi za vise od 100 jezika, od početnog do naprednog nivoa. Pokrenuti su također i besplatni online konverzacijski kursevi engleskog i arapskog jezika, za ljude iz našeg regiona, informacije o tome mogu se pronaći na Facebook grupi Odliv mozgova. 

Koliko je internet nepresušan izvor korisnih informacija ali i zabave dokazuje i činjenica da su mnogi individualci odlučili podržati #stayhome kampanju nudeći besplatne online fitness časove, časove plesa, organizujući koncerte i td. Dostupne su virtuelne posjete nekim od najpoznatijih i najvećih svjetskih muzeja i zoo vrtova koje je vrlo lako pronaći.

U ovoj osjetljivoj situaciji odgovornost prema sebi i drugima jako su bitni jednako kao solidarnost i empatija. Na snazi je policijski sat, zabrana kretanja starijima od 65 godina, mnogo je naših starijih sugrađana i sugrađanki kojima je potrebna svakodnevna pomoć, pri kupovini osnovnih životnih namirnica, plaćanju računa, podizanju lijekova, potrebno im je i da s nekim razmijene bar nekoliko rečenica. Oni koji su stariji od osamnaest godina, zdravi su i odgovorni mogu se prijaviti u organizacije Crvenog Krsta u svome gradu jer će potreba za volonterskim angažmanom biti sve veća u narednim sedmicama. U ovoj osjetljivoj situaciji odgovornost prema sebi i drugima jako su bitni jednako kao solidarnost i empatija.

Izvor: Al Jazeera