Bijeg u tami: Ispovijesti iz Željeznog Polja

Prije početka drame, mještani su formirali Krizni štab (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Nihad Kreševljaković

Željezno Polje je mjesto koje se prostire od podnožja planine Mahnjače prema dolini rijeke Bosne, a čine ga zaseoci Delići, Biljevina, Ivlje, Balačići, Šahmani, Mjestova Ravan, Grablje, Jastrebac, Orčevići, Brižđe i Čolići.

Bilo je poznato kao poljoprivredni fenomen Bosne. Pored pčelarstva, tu se više od 1.000 domaćinstava, 90% stanovništva, bavilo proizvodnjom malina, koje su izvozili širom Evrope i od toga lijepo živjeli. Željeznopoljci su korišteni kao primjer uspjeha, jedinstva, snage i svijesti da se može uspjeti vlastitim radom.

Put koji vodi ka Željeznom Polju je potpuno uništen. Na nekim mjestima bujice i nanosi su dubine i po 20 metara. Voda je uništila sve pred sobom, a odroni su bukvalno smrskali puteve, tako da je Željezno Polje u prvim danima nakon poplava bilo u potpunosti odsječeno od svijeta.

Mjesto je bilo odsječeno od svijeta [N. Kreševljaković]
 

Prije nego krenemo za Sarajevo, jasno mi je da ovdje žive željezni, dobri ljudi, ali nikako ne shvaćam zašto se ovo mjesto zove Željezno Polje, kada je sve u suprotnosti sa zemljopisom ovog kraja.

Tu mi misteriju razriješi Hamza. Legenda kaže da su Željeznopoljci nekad živjeli drugdje, ali da ih je gonila kuga, ubijajući najljepše djevojke i mladiće. Od kuge se nigdje nisu mogli skriti.

Jedne noći, nedaleko od Vranduka, potražiše konak u jednom šumarku. Oko ponoći se iskradoše najljepša djevojka i momak, pa odlutaše do klokotavog izvora između Bistričaka i Šerića. Tu je mladić začuo šaputanje vodenih vila. Sazna da na konje, u praskozorje, trebaju natovariti samo najpotrebnije, te se zajedno sa psima uputiti ka najtamnijoj šumi.

Na mjestu gdje konji i psi zastanu i niko ne htjedne maknuti dalje – da se tu nastane. Tu će, prema kazivanju vodenih vila, nastati mnogi zaseoci, koji se moraju povezati uskim putevima i nazvati čudnovatim imenima, toliko naopakim, suprotnim od onoga na što podsjeća okoliš, da ih tako kuga neće pronaći. 

Trinaest konja, 13 pasa, 13 djevojaka i 13 momaka nastaniše se na 13 brda. Trinaesti dan se sastadoše i 13 sati vijećaše kako nazvati te gudure i strmine. Konačno, odlučiše dati ime Polje, a da bi zavarali kugu još više, odlučiše se za Željezno Polje.

Tako je, prema legendi, nastalo ovo čarobno ime, čarobnog mjesta u sjevernom dijelu središnje Bosne. Pod imenom “Želizno polje” prvi put se spominje 1489. godine, a pretpostavlja se i da to “Želizno”, odnosno “Željezno” dolazi od riječi žal, i žala za poljem koje su nekada ovi stanovnici napustili, nastanivši se u ovim brdima.

Odlazimo sa žalom, napuštajući ove željezne, jake, dobre ljude, vjerujući u njihovu budućnost i da će opet, svojom slogom, zajedništvom, upornošću i radom pobijediti i ovu nedaću.

Izvor: Al Jazeera