Američka kampanja s bosanskim srcem i malo priloga

Slogani političkih stranaka vidljivi su na svakom koraku u Sarajevu (Al Jazeera)

Piše: Šemsudin Skejić

Predizborni slogani, osim što su izazov za glasače da ih shvate, izazov su i za novinare, sociologe, marketing stručnjake… Taman da se okušam, pa ako promašim utopit ću se u tekstove koji svakako neće biti u nekom zborniku, a ako šta pogodim mogu jeftino ispasti pametan, jer u predizborno vrijeme teško je ispasti glup – ne postoji niko ko može tu količinu upratiti.

SDP je malo pođonio američke demokrate sloganom NAPRIJED! Gledam predizbornu atmosferu u SAD, pita republikanac: „Kuda naprijed, je li kao do sada?“

Vječiti optimist

Kao vječiti optimist ne mislim da je Zlatko Lagumdžija iz posljednje posjete SAD-u kao najvrednije iz Amerike „uzeo“ slogan, nego mislim kako je to jedinstvena prilika da se Bosanci poistovjete s Amerikancima, pa makar Zlatko neće biti zadovoljan što se poistovjećujemo s republikancima.

SBB je, opet, malo pođonio republikance sloganom RAZVOJ I PRAVDA! Ali barem je slikom njihov plakat uspješniji od ostalih: ona mala ručica stisnuta u pesnicu što, opet, američkim kulersko-tinejdžerskim pozdravom lupa u veliku pesnicu, nije loša.

Ne, nije da oni nemaju ciljnu grupu i druge grupe na koje žele utjecati nebom iza likova svojih kandidata; a sviđa mi se i djetelina s četiri lista – sve je jasno, osim da li će i poslije ovih izbora glasačima ostati trava, a političarima sreća.

Opet, kao vječiti optimist, mislim da ni to naše stalno tovljenje nije uzaludno, jer Narodna stranka Radom za boljitak računa na naše srce, ne znam za ostale organe.

Prvo je ministar, Lijanović, državnim parama, finansirao reklamu za „Kupujmo domaće“ i tu proturio slogan „KUPUJ SRCEM“, a onda je, nadam se stranačkim parama, finansirao predizborni slogan „GLASAJ SRCEM“  i tako dobio solidan kontinuitet svoje predizborne kampanje koja traje od početka emitovanja reklame u kojoj se, sad vidimo, nije uzalud sam pojavio i ja, kao vječiti optimist, mislim da zbog njegovog dugoročnog planiranja, ova zemlja ima šanse s takvim ljudima.

SDA, iako kažu da imaju ozbiljnu marketinšku kuću za taj posao, nikako da potrefi u žicu (upotreba žice bit će jasnija u nastavku) glasača.

Godine 2006. su izašli sa sloganom „DESET NAJTEŽIH GODINA S NAMA“ i svi smo rekli jeste, tačno, nikad težih deset godina. Za tu iskrenost dobili su vlast, ali je nisu sačuvali 2010. godine kad su izašli sa sloganom „NAROD ZNA“.

Opet iskreni

Bili su opet iskreni, narod jeste znao, samo je nagrada za iskrenost izostala. Ove godine neki se bune da su slogan „SNAGA BiH“ pođonili s neke emisije, mada… kad su SDP i SBB đonili slogane Obame i Romneya, ovi su makar đonili s domaćih emisija – što bi rekao ministar Lijanović: „Kupuj domaće, kupuj srcem.“

Onaj plakat s narodnom umotvorinom: Dođe čovjek vedra čela i napravi čaršiju od sela, što stoji kod Trnova, vjerovatno će pođoniti neka estradna zvijezda u usponu, za refren.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik mogao bi napisati i stihove za strofe, pošto ne ispušta mikrofon na predizbornim skupovima otkako je pođonio pjesme Šekija Turkovića u jednoj od prethodnih kampanja.

Doduše, ima on i originalnih nastupa, poput onog u Srebrenici u kojem je svima koji su nezaposleni obećao da nije bilo genocida.

Izvor: Al Jazeera