Ako je Chris zaražen, onda može svako na svijetu

Budimo pametni, zatvorimo se u kuće, nadajući se da će virus proći pored nas i nestati negdje u daljini, piše autor (EPA)

Predsjednik Donald Trump je upozorio svakog Amerikanca da je pred njima “vrlo, vrlo bolnih dva tjedna”, kada će zaraza doseći vrhunac i kada bi ova zemlja mogla izgubiti od 100.000 do 240.000 života, i to ukoliko se primijene sve mjere ublažavanja posljedica korona virusa. Brojevi su neumoljivi, okrutni i upozoravajući.

U Americi je u posljednja 24 sata umrlo više od 820 osoba, Sjedinjene Američke Države su sada premašile u broju mrtvih Kinu, prema podacima Sveučilišta “Johns Hopkins”, vodeće američke institucije u bilježenju žalosne statistike. Zaraženih je više od 185.000, umrlih skoro 4.000.

Trump je sada realist, pruhvaća stvarnost nakon skoro dva mjeseca odbijanja, umanjivanja opasnosti i otvorenog laganja američkoj javnosti, koju on vidi isključivo kao glasačku javnost, kojoj sada mora prodati najveću prevaru svog života – uvjeriti ih da taj Donald Trump nikada nije postojao. Da se nije dogodilo ono što su milijuni gledali i slušali.

Taktika i Goranova matematika

Sada on “prodaje” sebe kao spasitelja, pod krinkom “američki životi prije svega”. Milijuni neće nasjesti na tu podvalu, ali milijuni drugih hoće. Krize su čudan okoliš, jer ljudi počnu vjerovati u ono što u normalnim okolnostima nikada ne bi. Daj što daš da se nekako preživi. I to je Trumpova šansa da okrene stvar u svoju korist.

Toj me je taktici davno, davno učio dragi prijatelj i iskusniji (i mnogo bolji novinar) kolega Goran Milić. Kada sam bio u nekoj teškoj profesionalnoj situaciji, dilemi, Goran bi znao reći. “Obrni stvar u svoju korist!”

Goran je imao još jednu, ratnu, teoriju. Proveli smo zajedno prvih nekoliko mjeseci sarajevske opsade u jednom stanu u Sarajevu, na Titovoj ulici, kod Vječne vatre. Granate padaju, a Goran kaže: “Sve je to matematika. Sada padaju granate na Čengić-vili, onda će na Malti, pa kod ‘Elektroprivrede’, onda na Marijin-dvoru, pa kod Higijenskog i onda, konačno, kod nas.” Boom! Pade granata ispred naše zgrade, pa onda na njen krov.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ta se matematika može primijeniti i na korona virus. Prvo Kina, onda Europa, pa Amerika. Ali, daleko je, na Zapadnoj obali, kad odjednom virus preskoči cijelu Ameriku te nastavi smrtonosni pohod na Istočnoj obali, pa u New Yorku, i sada je došao u Washington i Virginiju, gdje ja živim. “Svi ostati kućama, da se nitko nije mrdnuo, osim ako se mora”, poručuju lokalne vlasti.

U stvarnosti – možete se kretati kako vam volja, u ovoj vas zemlji, još uvijek, neće nitko zaustaviti i legitimirati. U ovoj se zemlji ne može tek tako uvesti policijski sat zbog ljudskih sloboda, zbog slobode na koju su Amerikanci naviknuti i zbog koje sam i došao u ovu zemlju. Djece radi.

Ipak od nas sve ovisi

I dok ovo pišem, gledam u čudu kako moj kolega sa CNN-a Chris Cuomo (mlađi brat guvernera savezne države Andrewa Cuoma) počinje svoju emisiju u 21:00 sat iz podruma svoje kuće. Kaže – zaražen je korona virusom. I vodi povijesnu emisiju kao prvi zaraženi tv voditelj u Americi. Radi čovjek… Chrisa znam osobno. Zdrav, zaljubljenik vježbanja, snažan muškarac, sjajan tip…

Zašto je on u ovom trenutku važan? Zato – ako je Chris Cuomo mogao biti zaražen korona virusom, onda svatko na ovom svijetu može. Privilegirano dijete negdašnjeg guvernera države New York Maria Cuoma i brat aktualnog guvernera. Bogataško dijete odraslo na Manhattanu, odvjetnik, tv zvijezda… Ali, ništa to nije pomoglo – korona virus ga je stigao i otjerao u medicinski egzil, u podrum vlastite kuće.

Zato, pamet u glavu… I ako nema zaraze oko vas, doći će, neće odustati samo zato što netko od nas misli da hoće. Neće odustati, napast će, ugroziti, ubiti… Možemo li nešto učiniti? Možemo – slušajmo stručnjake, poštujmo preporuke, upute, pa i zabrane. Budimo pametni, zatvorimo se u kuće, nadajući se da će virus proći pored nas i nestati negdje u daljini. A, nestat će. Koliko brzo, ovisi najviše o tome kako se mi ponašamo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera